Guide HELFO
Velg ditt språk:

Guiden til Gdańsk og Sopot

Gdańsk – Gamlebyen

Et besøk i Gdańsk er som en reise tilbake i tid. Selv om en stor del av byens arkitektur er moderne bygninger fra etterkrigstiden, finnes det her mange arkitektoniske perler fra Middelalder.

 

Torget

I stedet for et typisk torg finnes det i Gdańsk en lang gågate som starter ved Targ Węglowy og fortsetter til havnen. Den minner mye på Stroeget i København.

Utgangspunktet er Złota Brama og gaten ender ved Brama Zielona. Livet på Długi Targ er veldig hektisk. Både turister og lokal befolkning treffes i barer og på kafeer eller deltar i noen av uttalelige arrangementer. Hvis du utforsker de mange smale sidegatene, finner du i tillegg flere koselige utesteder som faktisk ofte er lokalisert i kjelleren.

På Długi Targ  finnes det følgende severdigheter:

  • Rådhus: En beundringsverdig bygning på 5 etasjer og et tårn som er 83 meter høyt.
  • Neptun Fontene befinner seg midt på Torget og er et av Gdansk sine viktigste ikoner.
  • Stągiewna – Havn – Długie Ogrody – Dolne Miasto: Etter at du har passert Zielona Brama kan du fortsette langs broen over kanalene. Denne veien tar deg til de nyeste rekonstruksjoner av den gamle Gdańsk. På den andre siden av broen finnes de en rekke vakre bygninger med mange hoteller, butikker og restauranter. Hvis du deretter tar til venstre kommer du til en pittoresk småbåthavn der du kan smake på lokalt øl på den berømte Brovarnia Gdańsk.
  • Mariacka gate: Uttalelige sidegater forbinder kaia med bysentrum – blant dem Mariacka gate, ofte kalt Polens vakreste gate. Smal, belagt med brostein og med 3-etasje høye pastellfargede hus. På enden av gata finnes det den monumentale Mariacki kirke. Langs Mariacka gata finnes det flere stemningsfulle kafeer, atelier samt uttalelige butikker med rav. Derfor kalles Mariacka gata ofte for landets sentrum for rav.
  • Mariacki kirken – basilik: Totalt 82 meter høy dominerer Mariacki kirka over hele gamle byen. Til sammen ligger kirkens overflate på 5000 kvadratmeter. Den er ikke bare en av Polens største kirker men også verden største gotisk kirke. Dette er en magnifikk sakral bygning som bare må besøkes og oppleves.

 

 

SOPOT

Sopot er en selvstendig liten by som ligger tett mellom Gdynia og Gdańsk. Bygrensene er såpass lite markante at kun et lite veiskilt informerer at vi er kommet til Sopot.

  • Molo: Den hvite, brede, halvkilometers lange molo er blitt Sopot sitt stolte symbol Dette er Europas, og kanskje til og med verdens lengste molo. En spasertur langs moloen er et must for enhver turist.
  • Monte Cassino er Sopots hoved gågate og det er her alt skjer. Her finnes det er stor plass, omringet av moderne hoteller, butikker, restauranter og kafeer. Monte Cassino tilbyr et fullt spektrum av utesteder, alltid til fornuftige priser. Mange spiseplasser og attraksjoner er rettet mot barnefamilier, her serveres det riktig god iskrem, ekte italiensk pizza. Her kan en også oppleve gateteater eller besøke alternative klubber med avantgarde musikk. Man kan også betrakte lokale kunstnere som produserer sine kunstverk.

Denne gata er full av liv hele året rundt. 

Sopot tilbyr også et populært badeland – AquaPark med bassenger, vannsklier og sauna.