Guide HELFO
Velg ditt språk:

Protetikk

Unknown-9

Krone:

Tannkrone eller bare krone er en protetisk tannfylling i en enkelt tann som rekonstruerer og styrker en skadet tann. Kronen settes opp på et grunnlag som er laget av følgende materialer:

– krom – kobolt (selve metallet er kun et grunnlag med porselen på toppen og det er ikke synlig)

– zirkon – brukt i stedet for metall, gir et estetisk og naturlig resultat. Zirkon slipper gjennom lys og derfor likner den svært mye på en naturlig tann.  

– keramikk – såkalte fullkeramiske tannkroner e.max – Kronen er fullstendig laget av keramikk. 

 

På toppen av grunnlaget legges det manuelt porselen, slik at den skal etterligne tennenes naturlige utseende, deres struktur og form. En riktig utført krone er tett og identisk med en naturlig tann.

 

For å sette inn kronen er det nødvendig å slipe tannen på alle sider, slik at den blir mindre. Dette er gjennomført under bedøvelse. Deretter tar tannlegen et protetisk avtrykk (avtrykket sendes til laboratorium med opplysninger om fargenyansen) og setter på en midlertidig krone slik at pasienten kan fungere som vanlig mens laboratorium lager den endelige kronen. Ved neste legebesøk undersøker legen den ferdiglagde kronen og kontrollerer nøyaktig om kronen passer godt. Samtidig kan pasienten sjekke om kronen føles naturlig. Dersom alt er riktig, og fargenyansen er akkurat som den naturlige, kan kronen sementeres.  

 

Når setter vi kroner?

Kroner lages der en meget stor tannfylling er nødvendig eller der det er kun rester av en tann igjen. Tannkroner er en løsning også når tannen er veldig svak og må beskyttes mot brekking, eller som er misfarget. Kronen anvendes også for å feste broen og dekke implantatet.  Store hull etter manglende tenner kan være årsaken til problemer med gebiss, tannkjøttsykdommer og kjeveleddsykdommer.

 

 

Unknown-10

bro: Bro er flere kroner forbundet med hverandre. Dersom en tann mangler, slipes det sidetenner slik at kroner kan settes på dem. Disse kronene vill støtte broen som erstatter den manglende tannen. En slik bro kan settes også der det er flere manglende tenner ved siden av hverandre. Dette er et godt alternativ for enkle implantater, en bro kan også settes opp på implantater.

 

 

 

 

1220501 Stock abutment cement

Implantater – ved manglende tenner kan implantater være en alternativ løsning. I denne metoden settes implantatet for å erstatte tannrot og deretter festes det krone eller bro, uten at nabotenner må slipes. Dette er en tannrot laget av titan som settes inn i benet. Behandlingen utføres under bedøvelse og den er helt smertefri. Behandlingen varer i kun halv time.

 

 

 

 

 

 

images-4

Tannfasetter – også kalt skallfasetter, et tynt skall laget av porselen, limet til den naturlige tannen. En skallfasett vil korrigere ujevnheter, misfarging, uestetisk form eller skjeve tenner (for eksempel uregelmessige mellomrom mellom tenner, feil i tannstillingen, utstående tenner). Å sette tannfasetter er ukomplisert og helt smertefritt – behandlingen blir gjennomført under bedøvelsen. I første etappe slipes tannen litt fra frontsiden. Tannlegen tar et protetisk avtrykk og sender det til tannteknisk laboratorium slik at de kan lage en individuelt tilpasset, perfekt fasett. Når fasetten er ferdig, monterer tannlegen den ved hjelp av en spesiell sement. Skallfasetter er svært holdbare og ved riktig pleie vil de vare i mange år.

 

 

 

 

images-5

Inlay og Onlay er kosmetiske fyllinger i tannkronen som brukes ved store hull. Dette er en alternativ løsning til konvensionelle tannfyllinger. Dersom du har amalgamfyllinger (sølvfarget) kan de med fordel erstattes med Inlay og Onlay. Takket være disse metodene kan tannlegen rekonstruere tannens anatomiske form og overflate (ujevnheter, riller osv.) Inlay og Onlay er laget på tannlegelaboratorium på grunnlag av avtrykk. Dette er hovedsakelig laget av porselen på grunn av porselenets universelle egenskaper, men Inlay/onlay kan også fremstilles av kompositt.

Etter at Inlay og  Onlay er ferdiglaget i tannlegelaboratorium blir de limt direkte til tannen. Den blir festet ved hjelp av en spesiel sement.

Denne forbindelsen er meget holdbar og motstandsdyktig.  

Inlay og Onlay har flere fordeler:

 • Det er mer holdbar enn konvensjonelle fyllinger
 • Det er godt festet til tannen ved hjelp av harpiksbaserte lim, det varer veldig lenge
 • De etterligner tannens naturlige utseende bedre enn tradisjonelle fyllinger
 • De kan være en alternativ løsning der det er umulig å sette inn en vanlig tannfylling
 • De blir ikke misfarget
 • De egner seg utmerket til rekonstruksjon ved store tannhull, og i noen tilfeller kan de være et alternativ til protetiske tannkroner, ettersom en tannrekonstruksjon trenger kortere forberedelser enn setting av kroner
 • Dette er en langvaring rekonstruksjon
 • Som regel vil ingen over sensitivitet utvikle seg
 • Inlay/Onlay er fremstilt av porselen og kjennetegnes av høy estetikk

 

 

 

All-on-4™: denne metoden anvendes ved pasienter uten tenner eller der tenner skal trekkes. I denne metoden brukes det kun 4 implantater som blir satt på en slik måte at den kan fungere til og med hos pasienter med en betraktelig reduksjon av bensubstans. Takket være denne teknologien kan man montere en fast bro med et fullt midlertidig gebiss. All-on-4™ kan gjennomføres ved rekonstruksjon av hele gebisset i underkjeven (4 implantater) eller i kjeven (4-6 implanter).

Fordeler ved All-on-4™

 • Rehabilitering av tannløse kjeven eller underkjeven med redusert ben
 • Eliminering av benimplantajon
 • Behandlingen er kort (avhengig av situasjon)
 • Montering av faste, midlertidige broer allerede på behandlingsdagen
 • Fin estetikk og fullstendig funksjonalitet
 • Tidssparing og lavere kostnader sammenliknet med metoder der implantasjon av benet blir utført
 • Høy suksesskvote i forhold til metoder der benregenerasjon er nødvendig
 • Rehabilitering ved kompliserte tilfeller som ikke kan behandles med tradisjonelle metoder

 

1215250-ATLANTIS_ISUS_Cover_images_Laboratory-GPM 1215097-ATLANTIS_ISUS_Cover_image_Clinical-GPM   1224094-ATLANTIS_ASA top communication-GPM

Proteser med teleskopiske tannkroner anvender vi som regel hos pasienter med veldig få tenner, helt uten tenner (på implantater) eller med paradentose. Ved denne metoden ligger to såkalte teleskopiske tannkroner – der sekundære kronen sklir over den primære. Den første kronen er sementert opp på tannen eller på implantatet, mens den andre kronen er limt til protesen. Dette kan sammenliknes med to glassplater som ligger tett til hverandre med vannet i mellomrommet. Ved teleskopiske tannkroner fungerer friksjon på samme måte – i stedet for glassplater har vi her polerte kroneoverflater, mens vannet blir erstattet med spytt.

Proteser med teleskopisk struktur er en estetisk, funksjonell og trygg løsning. De garanterer sikkerhet for mange år. Hvorfor? Dersom en av pilarene går tapt forblir protesen stabilt festet opp på de andre kronene. Denne egenskapen skiller teleskopiske proteser fra andre typer fyllinger – med klinker, bolter eller nagler. I tilfelle av de sistnevnte metodene må hele protesen lages på nytt, dersom kun en tann går tapt. Dette koster tid, flere tannlegebesøk og kan være kostbart.